{"id":7269,"date":"2013-02-24T15:25:00","date_gmt":"2013-02-24T15:25:00","guid":{"rendered":"http:\/\/marywplecaku.pl\/2013\/02\/wielkie-zarcie-u-garifuna.html"},"modified":"2017-06-02T18:11:28","modified_gmt":"2017-06-02T18:11:28","slug":"wielkie-zarcie-u-garifuna","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/marywplecaku.pl\/2013\/02\/wielkie-zarcie-u-garifuna.html","title":{"rendered":"Wielkie \u017carcie u Garifuna"},"content":{"rendered":"
Nie wiem jak to si\u0119 sta\u0142o, \u017ce jeszcze nie by\u0142o nic o jedzeniu. Jako\u015b nadrobi\u0119 te zaleg\u0142o\u015bci, jednak najpierw o kulinarnym do\u015bwiadczeniu z Livingston, czyli karaibskiej kuchni ludzi Garifuna. Pyszno\u015bci, po prostu raj w g\u0119bie.<\/p>\n
Garifuna to czarni Karibowie, potomkowie sprowadzanych z Afryki niewolnik\u00f3w, zamieszkuj\u0105cy niemal ca\u0142e wybrze\u017ce karaibskie. M\u00f3wi\u0105 odr\u0119bnym j\u0119zykiem, maj\u0105 odr\u0119bn\u0105 kultur\u0119, pod ka\u017cdym wzgl\u0119dem r\u00f3\u017cni\u0105 si\u0119 od rdzennych mieszka\u0144c\u00f3w tych teren\u00f3w. Maj\u0105 te\u017c wyj\u0105tkow\u0105 kuchni\u0119, kt\u00f3ra z kuchni\u0105 Gwatemalsk\u0105 czy Hondurask\u0105 nie ma nic wsp\u00f3lnego. Bazuje na owocach morza i bez umiaru wykorzystuje mleko kokosowe oraz tutejsze owoce.<\/p>\n