{"id":7264,"date":"2013-03-12T16:29:00","date_gmt":"2013-03-12T16:29:00","guid":{"rendered":"http:\/\/marywplecaku.pl\/2013\/03\/gdzie-mlaskalismy-najglosniej.html"},"modified":"2017-06-02T18:11:47","modified_gmt":"2017-06-02T18:11:47","slug":"gdzie-mlaskalismy-najglosniej","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/marywplecaku.pl\/2013\/03\/gdzie-mlaskalismy-najglosniej.html","title":{"rendered":"Gdzie mlaskali\u015bmy najg\u0142o\u015bniej"},"content":{"rendered":"
\n

Chyba gdzie\u015b ju\u017c pisa\u0142am, \u017ce jedzenie jest jednym z bardziej wyczekiwanych element\u00f3w podr\u00f3\u017cy. Jednak w stosunku do Gwatemali czy Hondurasu nie mieli\u015bmy zbyt du\u017cych oczekiwa\u0144. Obawiali\u015bmy si\u0119, \u017ce czeka\u0107 na nas b\u0119dzie pollo con fritas na 100 sposob\u00f3w. A tu takie rozczarowanie.<\/p>\n

Podstaw\u0105 kuchni Gwatemali i Hondurasu jest kilka sk\u0142adnik\u00f3w: fasola, kukurydza, banany lub platany, jajka, kurczak. Na ich bazie, zale\u017cnie od dodatk\u00f3w i sposobu przygotowania, powstaj\u0105 przer\u00f3\u017cne dania: baleady, pastelisto, popusas, tacos, burittos, chuchitos, nachos\u2026 Wida\u0107 sporo wp\u0142yw\u00f3w kuchni meksyka\u0144skiej, jednak tutejsze dania nie s\u0105 pikantne. Ostry sos podawany jest osobno. To nie blog kulinarny, wi\u0119c nie b\u0119d\u0119 opisywa\u0107 poszczeg\u00f3lnych specja\u0142\u00f3w. Opowiem jednak o kilku wyj\u0105tkowych kulinarnych spotkaniach.<\/p>\n

Nie licz\u0105c kuchni Garifuna<\/a>, zdaje si\u0119, \u017ce w Antigua mlaskali\u015bmy najg\u0142o\u015bniej. Na nasz pierwszy gwatemalski obiad wynale\u017ali\u015bmy lokal tu\u017c przy bazarze. Do\u015bwiadczenie nauczy\u0142o nas, \u017ce w takiej blisko\u015bci \u017ar\u00f3d\u0142a \u015bwie\u017cych, pachn\u0105cych i jeszcze \u017cyj\u0105cych p\u00f3\u0142produkt\u00f3w, podaj\u0105 najlepiej. Zam\u00f3wili\u015bmy prozaiczny zestaw:<\/p>\n