{"id":19158,"date":"2018-09-21T09:27:22","date_gmt":"2018-09-21T09:27:22","guid":{"rendered":"http:\/\/marywplecaku.pl\/?p=19158"},"modified":"2021-05-07T05:12:29","modified_gmt":"2021-05-07T05:12:29","slug":"na-balijskim-talerzu","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/marywplecaku.pl\/2018\/09\/na-balijskim-talerzu.html","title":{"rendered":"Na balijskim talerzu"},"content":{"rendered":"

Encyklopedia potraw kuchni indonezyjskiej i balijskiej, kt\u00f3rych musicie spr\u00f3bowa\u0107 i kt\u00f3rych trudno nie spr\u00f3bowa\u0107, b\u0119d\u0105c na Bali. Na pocz\u0105tek jednak kilka niezb\u0119dnych s\u0142\u00f3wek, pozwalaj\u0105cych odnale\u017a\u0107 si\u0119 w kulinarnych meandrach.<\/p>\n

Nasi \u2013 ry\u017c
\nMie \u2013 makaron
\nIkan \u2013 ryba
\nAyam \u2013 kurczak
\nTelur \u2013 jajko
\nGula – cukier
\nPedas – ostre<\/div>\n
Makan – je\u015b\u0107
\nMinum – pi\u0107
\nGoreng \u2013 sma\u017cony
\nBakar \u2013 grillowany
\nSoto \u2013 zupa
\nSayur – warzywa<\/div>\n

 <\/p>\n

Nasi campur<\/h3>\n

Danie klasyk i jedno z naszych ulubionych, dobre na ka\u017cd\u0105 por\u0119 dnia. To danie w rodzaju balijskiego all-in-one, czyli zestaw kilku potraw, podanych obok siebie. Po\u015brodku ry\u017c, a wok\u00f3\u0142 warzywa, tofu, tempe, urap (co\u015b zielonego z kokosem i kie\u0142kami), cz\u0119sto jajko, do tego odrobina ryby, kurczaka lub sate, a nawet odrobina makaronu. Nasi capura powinno si\u0119 jada\u0107 r\u0119kami, bo tak \u0142atwiej zmiesza\u0107 ze sob\u0105 wszystkie sk\u0142adniki dania. Klasyczny campur powinien by\u0107 ostry, ze spor\u0105 ilo\u015bci\u0105 sambala. To tak\u017ce najcz\u0119\u015bciej spotykane danie warungowe na wynos – gdy w koszu przy sklepie zobaczycie ma\u0142e tytki lub piramidki w kszta\u0142cie kokosa, w \u015brodku zazwyczaj chowa si\u0119 kt\u00f3ra\u015b z odmian campura. A je\u015bli nie znajdziecie do przy drodze, na pewno zobaczycie w ka\u017cdym warungowym menu.<\/p>\n

\"\"<\/h3>\n

Nasi Goreng<\/h3>\n

To nic innego, jak sma\u017cony ry\u017c. Sma\u017cony najcz\u0119\u015bciej z warzywami, kurczakiem, z sadzonym jajkiem na wierzchu. Z mieszank\u0105 przypraw, chilli, s\u0142odkim sosem.<\/p>\n

Mie Goreng<\/h3>\n

Nic innego, jak sma\u017cony makaron. Reszta jak powy\u017cej.<\/p>\n

\"\"<\/a><\/figure>
\"\"<\/a><\/figure><\/div>\n

Bakso<\/h3>\n

Ros\u00f3\u0142 z kulkami. Zazwyczaj to kulki mi\u0119sne, mog\u0105 by\u0107 rybne. Na dnie ry\u017cowy makaron, na wierzchu szczypiorek, kie\u0142ki, kapusta lub pra\u017cona cebulka. Bakso to najcz\u0119\u015bciej spotykana obwo\u017ana zupa. Ulubiony roso\u0142ek Marysi.<\/p>\n

Soto ayam<\/h3>\n

R\u00f3wnie pyszna odmiana roso\u0142ku, cho\u0107 w tym przypadku \u017c\u00f3\u0142tego. Zupa ta jest z regu\u0142y bardziej tre\u015bciwa ni\u017c bakso. Podaje si\u0119 j\u0105 z kurczakiem i makaronem, przyprawia kurkum\u0105. Ca\u0142o\u015bci dope\u0142nia nuta trawy cytrynowej. Zazwyczaj w towarzystwie jajka i kie\u0142k\u00f3w.<\/p>\n

\"\"<\/a><\/figure>
\"\"<\/a><\/figure>
\"\"<\/a><\/figure><\/div>\n

Curry<\/h3>\n

S\u0105 tutaj popularne curry wszelkiego rodzaju i wszelkiej ma\u015bci. Mi\u0119sne, rybne, warzywne, z tofu, czy tempe. Zazwyczaj bardzo smaczne. Szczeg\u00f3lnie polecamy balijska odmian\u0119 dania – opor. To bia\u0142e curry. Tutejszy specja\u0142. Bardzo \u0142agodne w smaku.<\/p>\n

Rawon<\/h3>\n

Danie dla tych, kt\u00f3rzy w podr\u00f3\u017cny t\u0119skni\u0105 za polskimi smakami. Ta czarna zupa bardzo przypomina nasz gulasz. Jej baz\u0105 jest wo\u0142owina i orzechy keluak, kt\u00f3re barwi\u0105 zup\u0119 na ciemno. Ma dosy\u0107 intensywny\u00a0 smak. Podawana jest z ry\u017cem, sambalem i sokiem z limonki. Cz\u0119sto spotykana na Bali, cho\u0107 pochodz\u0105ca z Jawy. By posmakowa\u0107 wi\u0119cej jawajskich da\u0144 zapraszamy do warunga Batavia<\/a>.<\/p>\n

\"\"<\/a><\/figure>
\"\"<\/a><\/figure><\/div>\n

Lawar<\/h3>\n

Potrawa przygotowywana g\u0142\u00f3wnie na ceremonie religijne. Sk\u0142adaj\u0105 si\u0119 na ni\u0105 drobno posiekane mi\u0119so, warzywa, chlebowiec, jajka, li\u015bcie manioku, mn\u00f3stwo kokosowych wi\u00f3rek oraz przyprawy z dodatkiem krwi ofiarnej kaczki, kury czy \u015bwini.<\/p>\n

\"\"<\/p>\n

Ayam goreng \/ lalapan<\/h3>\n

Kurczak sma\u017cony na g\u0142\u0119bokim t\u0142uszczu. Dobrze zrobiony jest chrupi\u0105cy na zewn\u0105trz i soczysty w \u015brodku.\u00a0Zazwyczaj serwowany z pikantnym sosem sambal.<\/p>\n

Ayam \/ bebek betutu<\/h3>\n

Kurczak lub kaczka na specjalne okazje. Mi\u0119so naciera si\u0119 najr\u00f3\u017cniejszymi przyprawami (szalotka, czosnek, trawa cytrynowa, li\u015bcie limonki, imbir, kurkuma, chilli, kolendra, s\u00f3l, pasta z krewetek), gotuje na parze, a nast\u0119pnie piecze. Zazwyczaj danie trzeba zamawia\u0107 z jednodniowym wyprzedzeniem, chyba \u017ce znajdziemy warung specjalizuj\u0105cy si\u0119 w serwowaniu tylko betutu.<\/p>\n

\"\"<\/h3>\n

Babi Guling<\/h3>\n

Balijska specja\u0142, czyli pieczony prosiak. Pieczony w ca\u0142o\u015bci i wystawiany na publiczny widok, by nikt nie mia\u0142 w\u0105tpliwo\u015bci co jest tu serwowane. S\u0142ynie z super chrupi\u0105cej sk\u00f3rki. Podaje si\u0119 go krojonego w drobne kawa\u0142ki w towarzystwie sa\u0142atek i ry\u017cu.<\/p>\n

Sate<\/h3>\n

Szasz\u0142yki w sosie orzechowym. Ulubione danie Marysi i pewnie wi\u0119kszo\u015bci dzieci. W balijskim wydaniu s\u0105 zaskakuj\u0105co male\u0144kie, a na jedn\u0105 porcj\u0119 sk\u0142ada si\u0119 oko\u0142o 8-12 patyczk\u00f3w. To danie niezwykle popularne, serwuje si\u0119 je w warungach, restauracjach i na przydro\u017cnych stoliczkach. Najlepsze s\u0105 te ostatnie, przyrz\u0105dzane na grillu, w kt\u00f3rym cz\u0119sto do podpa\u0142ki u\u017cywa si\u0119 \u0142upin kokosa. Wcze\u015bniej marynowane, obficie polane orzechowym sosem i przyprawione sambalem. Jako dodatek cz\u0119sto podaje si\u0119 ry\u017cowe ciasteczka. Mo\u017cna trafi\u0107 sate mi\u0119sne, jak i wegetaria\u0144skie z tofu, tempe lub warzyw.<\/p>\n

Sate lilit<\/h3>\n

Sate ze zmielonego mi\u0119sa. Je\u015bli szukaliby\u015bcie sate rybnych, to najcz\u0119\u015bciej pojawiaj\u0105 si\u0119 w tej w\u0142a\u015bnie postaci. W ka\u017cdym przypadku mi\u0119so jest intensywnie przyprawione, nast\u0119pnie k\u0142adzone na grillu.<\/p>\n

\"\"<\/a><\/figure>
\"\"<\/a><\/figure>
\"\"<\/a><\/figure><\/div>\n

Ikan bakar<\/h3>\n

Nic innego jak grillowana ryba w przyprawach, najcz\u0119\u015bciej podawana ry\u017cem. Klasyk rybnego dania.<\/p>\n

Ikan pepes<\/h3>\n

Rozdrobniona ryba, wymieszana z warzywami, przyprawami i jajkiem, zawini\u0119ta w paczuszk\u0119 z li\u015bci bananowca i w niej grillowana. Zazwyczaj ostra. Zawsze pyszna.<\/p>\n

Cap Cay<\/h3>\n

Potrawa ma chi\u0144skie korzenie, a jej nazwa oznacza dos\u0142ownie siedem warzyw. Mo\u017cna by wnioskowa\u0107, \u017ce to danie wegetaria\u0144skie lecz nie zawsze tak jest. Do pak choya, kalafiora, broku\u0142, marchewki, cebuli, kapusty cz\u0119sto dorzuca si\u0119 kurczaka. Mo\u017ce mie\u0107 posta\u0107 zupy lub g\u0119stej potrawy zanurzonej w delikatnym s\u0142odko kwa\u015bnym sosie.<\/p>\n

\"\"<\/h3>\n

Urab<\/h3>\n

Klasyczna balijska sa\u0142atka traktowana raczej jako dodatek do da\u0144. Sk\u0142ada si\u0119 z zielonych warzyw, najcz\u0119\u015bciej fasolki, z dodatkiem du\u017cej ilo\u015bci kokosowych wi\u00f3rek.<\/p>\n

Gado gado<\/h3>\n

Sztandarowe danie wegetaria\u0144skie. Gotowane warzywa, jajko, tofu, tempe, chipsy krewetkowe. Wszystko obficie polane sosem orzechowym. Ry\u017c mo\u017ce si\u0119 pojawi\u0107 lub nie, cz\u0119sto w postaci ciastek ry\u017cowych.<\/p>\n

Nasi pecel<\/h3>\n

Niemal dok\u0142adnie to samo co Gado gado, jednak zawsze z ry\u017cem i zazwyczaj bez jajka.<\/p>\n

\"\"<\/h3>\n

Balijski rujak<\/h3>\n

Rzadko spotyka si\u0119 t\u0119 niesamowit\u0105 sa\u0142atk\u0119, ale trzeba jej spr\u00f3bowa\u0107. To sa\u0142atka owocowa o najbardziej zakakuj\u0105cym smaku w\u015br\u00f3d wszystkich sa\u0142atek owocowych. Owoce mango, pomara\u0144czy, papai lub innych, podawane s\u0105 z rybnym sosem! Czasami nawet z wodorostami. Zazwyczaj bardzo ostra. Niezwykle zaskakuj\u0105ce po\u0142\u0105czenie smak\u00f3w. Nasza mi\u0142o\u015b\u0107 od pierwszego k\u0119sa. Aromatem przypomina dania tajskie. Jest jeszcze rujak jawajski, ale to zupe\u0142nie inna historia.<\/p>\n

Dadar<\/h3>\n

Znaczy, \u017ce przyszed\u0142 czas na deser. To pyszne placuszki o zielonym kolorze, nadziewane kokosem umoczonym w palmowym cukrze. Zielony kolor uzyskuje si\u0119 dzi\u0119ki dodatkowi ro\u015bliny zwanej pandan. Placuszki zazwyczaj polewa si\u0119 jeszcze s\u0142odkim syropem i posypuje wi\u00f3rkami kokosowymi.<\/p>\n

Lak-lak<\/h3>\n

Kolejny balijski specja\u0142. Male\u0144kie zielone ciasteczka posypane obficie kokosem i polane palmowym cukrem. Robi si\u0119 je z m\u0105ki ry\u017cowej i li\u015bci masaku lub suji, sk\u0105d ich zielony kolor.<\/p>\n

\"\"<\/a><\/figure>
\"\"<\/a><\/figure><\/div>\n

Gorengan<\/h3>\n

Czyli sma\u017cenina. Prosta i tania streetfoodowa przek\u0105ska, kt\u00f3r\u0105 mo\u017cna znale\u017a\u0107 na ka\u017cdym rogu. A sma\u017cy si\u0119 tu wszystko: tofu, tempe, banany, s\u0142odkie ziemniaki, manioki, krewetki, nawet ma\u0142e rzeczne w\u0119gorze. Zazwyczaj umoczone w cie\u015bcie l\u0105duj\u0105 w rozgrzanym t\u0142uszczu. Ale Indonezyjczycy uwielbiaj\u0105 wszelkie sma\u017cone i chrupi\u0105ce przek\u0105ski. S\u0105 ich tutaj dziesi\u0105tki odmian, p\u00f3\u0142ki uginaj\u0105 si\u0119 na straganach.<\/p>\n

Kawa<\/h3>\n

To w\u0142a\u015bciwie osobny rozdzia\u0142. Indonezja mo\u017ce si\u0119 poszczyci\u0107 wieloma odmianami kaw, Bali s\u0142ynie z kawy Kintamani. Baristyczna moda dotar\u0142a tutaj ju\u017c dawno i wyspecjalizowane kawiarnie powstaj\u0105 jak po grzyby po deszczu. Balijsk\u0105 Kintamani bardzo lubimy, ale polecamy testowa\u0107 wszystko.<\/p>\n

Jamu<\/h3>\n

Tego nie mo\u017cemy pomin\u0105\u0107, bo niemal upijamy si\u0119 tym \u017c\u00f3\u0142tym napojem. Intensywny w smaku, intensywny w kolorze. Apteka w butelce. Uznawany za uzdrawiaj\u0105cy. Sk\u0142ada si\u0119 z przer\u00f3\u017cnych zi\u00f3\u0142 i przypraw – jest tam kurkuma, imbir, tamaryndowiec, cynamon, ja\u015bmin, Ylang Ylang. Smak mocno kontrowersyjny. Dla u\u0142atwienia prze\u0142kni\u0119cia mo\u017cna podawa\u0107 z lodem, z dodatkiem limonki lub miodu. Uwaga, farbuje wszystko na \u017c\u00f3\u0142to!<\/p>\n

SALAMAT MAKAN, czyli smacznego!<\/p>\n

 <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Encyklopedia potraw kuchni indonezyjskiej i balijskiej, kt\u00f3rych musicie spr\u00f3bowa\u0107 i kt\u00f3rych trudno nie spr\u00f3bowa\u0107, b\u0119d\u0105c na Bali. Na pocz\u0105tek jednak kilka niezb\u0119dnych s\u0142\u00f3wek, pozwalaj\u0105cych odnale\u017a\u0107 si\u0119 w kulinarnych meandrach. Nasi \u2013 ry\u017c Mie \u2013 makaron…<\/div>\n","protected":false},"author":4,"featured_media":19162,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1487,1484,1209],"tags":[1473],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/marywplecaku.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/19158"}],"collection":[{"href":"http:\/\/marywplecaku.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/marywplecaku.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/marywplecaku.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/4"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/marywplecaku.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=19158"}],"version-history":[{"count":11,"href":"http:\/\/marywplecaku.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/19158\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":20600,"href":"http:\/\/marywplecaku.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/19158\/revisions\/20600"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/marywplecaku.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/19162"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/marywplecaku.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=19158"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/marywplecaku.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=19158"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/marywplecaku.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=19158"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}