{"id":19158,"date":"2018-09-21T09:27:22","date_gmt":"2018-09-21T09:27:22","guid":{"rendered":"http:\/\/marywplecaku.pl\/?p=19158"},"modified":"2021-05-07T05:12:29","modified_gmt":"2021-05-07T05:12:29","slug":"na-balijskim-talerzu","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/marywplecaku.pl\/2018\/09\/na-balijskim-talerzu.html","title":{"rendered":"Na balijskim talerzu"},"content":{"rendered":"
Encyklopedia potraw kuchni indonezyjskiej i balijskiej, kt\u00f3rych musicie spr\u00f3bowa\u0107 i kt\u00f3rych trudno nie spr\u00f3bowa\u0107, b\u0119d\u0105c na Bali. Na pocz\u0105tek jednak kilka niezb\u0119dnych s\u0142\u00f3wek, pozwalaj\u0105cych odnale\u017a\u0107 si\u0119 w kulinarnych meandrach.<\/p>\n
<\/p>\n
Danie klasyk i jedno z naszych ulubionych, dobre na ka\u017cd\u0105 por\u0119 dnia. To danie w rodzaju balijskiego all-in-one, czyli zestaw kilku potraw, podanych obok siebie. Po\u015brodku ry\u017c, a wok\u00f3\u0142 warzywa, tofu, tempe, urap (co\u015b zielonego z kokosem i kie\u0142kami), cz\u0119sto jajko, do tego odrobina ryby, kurczaka lub sate, a nawet odrobina makaronu. Nasi capura powinno si\u0119 jada\u0107 r\u0119kami, bo tak \u0142atwiej zmiesza\u0107 ze sob\u0105 wszystkie sk\u0142adniki dania. Klasyczny campur powinien by\u0107 ostry, ze spor\u0105 ilo\u015bci\u0105 sambala. To tak\u017ce najcz\u0119\u015bciej spotykane danie warungowe na wynos – gdy w koszu przy sklepie zobaczycie ma\u0142e tytki lub piramidki w kszta\u0142cie kokosa, w \u015brodku zazwyczaj chowa si\u0119 kt\u00f3ra\u015b z odmian campura. A je\u015bli nie znajdziecie do przy drodze, na pewno zobaczycie w ka\u017cdym warungowym menu.<\/p>\n
To nic innego, jak sma\u017cony ry\u017c. Sma\u017cony najcz\u0119\u015bciej z warzywami, kurczakiem, z sadzonym jajkiem na wierzchu. Z mieszank\u0105 przypraw, chilli, s\u0142odkim sosem.<\/p>\n
Nic innego, jak sma\u017cony makaron. Reszta jak powy\u017cej.<\/p>\n